#CroatianBeerWeek - hrvatska craft piva u Italiji i Škotskoj
Gostovanja hrvatskih craft pivovara po Europi - Croatian beer week u Italiji i Croatian meet the brewer night u Škotskoj.
Prilično je naporno konstantno biti na putu, a 2019 godina je baš tako počela. Trenutno se vozikam na relaciji Lyon - Torino i to po prvi puta u TGV-u (sličan voz HŽ kombajnu, samo što ima bolja sjedala, wifi, brzinu i ostale nebitne pizdarijice...). Zadnjih tjedana se naredalo dosta gostovanja, a i u velikim smo poslovnim pregovorima. Ako nas pratite na našim socijalnim kanalima (Tvajter, Instakilogram te fejsbuk), onda ste upoznati činjenicom da je prošli tjedan održan Croatian beer week u Italiji, u organizaciji talijanskog distributera The Drunken Duck Distribuzione. Od hrvatskih pivovara su tamo sudjelovale:
- Primarius brewery
- Bura Brew
- Medvedgrad
- Zmajska pivovara
- Nova Runda
a na samoj slavi prošlog vikenda su bile osobno Bura, Primarius, Zmajska i mi. Mislim da je ovo dobar primjer predstavljanja hrvatske craft scene u drugoj državi, jer HR scena sada itekako broji dosta pivovara, ali i kvaliteta domaćeg craftovlja je na visokoj razini. Početkom prvog mjeseca smo već poslali piva za Italiju, a ako se ne varam, svaka pivovara je spakirala paletu svojih artikala (mi smo ubacili 22 kega, kombinaciju TeTejca, CeQuatro, APA-e, Vatrene kugle i Resolution Đusi IPA-e). Plan je bio da se sva piva izdistribuiraju po kupcima u distributivnoj mreži The Drunken Ducka i da cijeli manifetluk službeno krene 21.01.2019 po tim pubovima/restoranima. Plan je uspješno sproveden u djelo i 21.01. (ponedjeljak) je počeo Croatian beer week, a sve pivovare su pozvane da osobno uveličaju taj happening za vikend 25.01. i 26.01.
Već smo bili na raznim tap takeoverima/Meet the brewer eventima, ali moram reći da ovu razinu gostoprimstva nisam još doživio. Simpatični vlasnik i začetnik cijele ove ideje, Giovanni, nas je ugostio kao kraljeve. Ne samo da smo bili njegovi gosti na 2 dana, već nas je osobno i vozio po svim pubovima učesnicima Croatian beer week-a, a neke vožnje su trajale i po sat vremena. Uz sve to, Vanni nas je upoznao i s vlasnicima svih pubova, a u subotu je organizirao panel u svom pubu The Drunken Duck u Quinto Vicentinu. Andrej (Zmajska), Claudio (Bura), Alessandro (Bura), Mario (Primarius) i ja (Nova Runda) smo predstavljali svoja piva koja su se nudila u tasting sessionu (naša 2 piva u sessionu su bila TeTejac i Fireball), a pričali smo i općenito o craft beer revoluciji u Hrvatskoj. Vanni je vodio cijelu raspravu i moderirao panel, a Alessandro nam je svima pomagao u prijevodu. Prije nego što sam krenuo za Italiju, drug s Pivarium portala (Iznogud) mi je rekao kako je taj pub u Quinto Vicentinu jedan od najbolje ocjenjenih pubova na svijetu po RateBeer portalu. Kad se vidi koliko je detalja ubačeno u sami interijer puba, prilično je jasno i zašto. Da sad ne obašnjavam zašto se pub zove Pijana patka, najbolje je da bacite oko na naš thread na twitteru. Osim što nas je Vanni vodio po svim pubovima učesnicima Croatian beer weeka, organizirao je i posjet pivovari Birrone (jednu od najvećih talijanskih craft pivovara) gdje smo probali fantastični Pilsner Brusca i do jaja WeizenBock. Kako planiramo ove godine izbaciti lager (i da se ne zavaravamo, ne neku slatkobu tipa Helles, već uhmeljenu pilznerčinu), koristimo svaku priliku probati lagere da vidimo kakvi su. So far, na mojoj osobnoj ljestvici dobrih lagera se nalaze samo 3 piva - kućni Pilsner u Hawidere pubu u Beču, Pilsner od Naparbier i sada ovaj Brusca Pilsner što sam probao u Birrone pivovari. Uglavnom da se vratim na domaćina, zaboravio sam spomenuti i Riccarda, Vannijevu desnu ruku, s kojm smo i dogovarali cijelu priču oko izvoza, ali koji je isto pazio na nas cijelo vrijeme u Italiji. Kad pogledate kojom strašću Vanni i Riccardo rade svoj posao, shvaćate zašto Vanni danas ima 3 puba, distribucijsku firmu te traži novo skladište za uvoz piva. U craft beer poslu se prepoznaje da li radiš nešto zato jer to voliš ili zato jer se želiš na brzinu oparit. Ako se krene smjerom broj 2, posao neće dugo fercerat. Kod Vannija se vidi da je 100% u pivu, a pogotovo se to moglo uočiti na panelu, jer je u 90% slučajeva on osmišljavao pitanja.
Ovim putem se zahvaljujem Vanniju i Riccardu na pozivu i organizaciji Croatian beer weeka (i na vožnji do Vicenze na hvatanje busa do Lyona ;)), Vannijevom bratu Mauru što mi je pravio društvo u Vicenzi prije dolaska busa te svim pivovarama učesnicima Croatian beer weeka s kojima su 2 dana proletila u sekundi. Grazie!!!!
Nakon Italije sam morao odmah pičiti za Francusku, a sada putujem vlakom u Veneciju gdje se hvata avion za Edinburgh. Eto, nije prošlo ni tjedan dana, a već imamo drugi Croatian beer week (dobro, više Meet the brewer), ovaj put s drugarima Medvedgrad pivovarom. Glavni događaj će biti u subotu i nedjelju u 6 degrees North pubu, a sutra (četvrtak) radimo kolaboraciju s po nama najboljom škotskom pivovarom, ali nećemo još otkriti o kojoj se pivovari radi. Pratite naše socijalne mreže pa ćete saznati na vrijeme o kojoj se pivovari radi (i ne, nije Brewdog, jer to po nama nije najbolja škotska pivovara). Za organizaciju ovog meet the brewer happeninga u Škotskoj je zaslužan naš dobar drugar Tomislav Špoljarić i pivovara te lanac pubova 6 degrees North. Ukoliko ste u Edinburghu za vikend, zapičite na pintu s Markom i sa mnom.
Cheers people!!!!!