Zašto punite craft pivo u limenke?
Krenuli smo konačno s dugogodišnjim planom piva u limenkama koje donose puno prednosti, ali i neka ograničenja.
Di su limenke jebale te one?
Vrtio sam razne opcije početka blog posta, ali jednostavno nije bilo boljeg naziva od odabranog. Ta rečenica predstavlja fuziju svih naših frustracija, sekiracija, ali i pozitivnih stvari nakupljenih zadnjih godina. Gospodin Žare, naš drugar iz Novog Sada, inače je tvorac ove rečenice, ali i pokretač dobro znanog establišmenta Tehnolog's craft bara. Za vas koji ne znate, Tehnolog's je bio jedan od pionirskih craft birceva u Srbiji (ako ne i THE prvi) koji je počeo podržavati male nezavisne pivare. U Tehnologsu smo imali i tap takeover prošle godine u sklopu #HoppyDecember ture, ali i kad idemo u Novi Sad nevezano za pivo, uvijek moramo otići tamo spalit sav naleb koji posjeduju u establišmentu, jer nema boljeg pivskog snacka od toga!
Vidite, u jednoj od opcija koje smo kemijali za upgrade pivovare su bile limenke i to još 2016 godine! Uglavnom, naš plan za limenke se dugo kovao i znali smo da će jednog dana se realizirat. Taj plan smo, naravno, predstavljali i svim našim potencijalnim partnerima, a to uključuje i Tehnologs u Novom Sadu. I tako, prošlo je dugo vremena kako sam bio razgovarao sa Žaretom te mu rekao naš plan za limenke. Jedne noći 2017. godine stiže mi poruka na mob oko 3 ujutro, naravno da me poruka probudila, uzimam mobilo da vidim o čemu se radi. Piše na poruci Žare, otvorim poruku, a unutra sadržaj iz početka ovog blog posta. Ne znam točno koji je povod bio da mi pošalje tu poruku u 3 ujutro, ali bit će da mu je bila zabavna večer ;).
Uglavnom, od tada uvijek kad netko spomene limenke, ta rečenica mi proleti kroz glavu.
Kratki intro kako razbijač leda, a sad prelazimo na bitak posta:
Evo tu su limenke
Napomenuo sam u odlomku prije kako su nam limenke u planu bile dugo vremena, a projektom vlastite pivovare u Zaboku smo ih realizirali. 5 godina radimo isključivo točeno pivo (koje i dalje smatramo da je broj 1 za pivsko uživanje), ali točeno pivo nosi određene nedostatke u odnosu na druge medije konzumacije. Znate već da smo ovu cijelu pivsku priču započeli zbog hmeljeva i da su nam zahmeljena piva 90% ponude, a u nekim trenucima (evo sad, baš sad :)) čine i 100% našeg portfelja ili bolje rečeno #HoppyPortfolio-a.
Kod zahmeljenih piva je glavni faktor piti ih što svježija, jer hmelj gubi svojstva tijekom vremena, a ako u formulu još dodate i kisik, onda nastaje pravi problem. Pod hmeljna svojstva mislim na sve one fine arome voća, bilja i citrusa što osjetite kad mirišete svježe natočeno pivo, a u okusu možete osjetiti svježinu piva i da je friško. Hmeljevi narokani u tim pivima su najčešće američke sorte (Citra, Mosaic, Centennial, Chinook, Simcoe...), brutalno su skupi, ali su zato teško dobavljivi! :) Naša piva ne bi bila TO bez njih i zato treba prionuti što prije pijenju tih hmeljnih pića dok te hmeljne arome i okusi ne izblijede. Hrana u kombinaciji s kisikom gubi svoja svojstva pa tako i pivo gubi svojstva kada je u doticaju s kisikom. Taj gubitak se manifestira kroz nestanak hmeljnih aroma i te svježine u pivu. Idemo sad dodati u formulu još i temperaturu:
vrijeme + kisik + visoka temperatura = SRANJE ZA ZAHMELJENA PIVA
Sigurno ste par puta uzeli neku IPA-u u limenci/boci/točenu i skužili da je beživotna, kao da joj fali arome, svježine, onog hmeljnog kicka! E do toga je došlo baš zbog gornje formule i mi kao proizvođači te tri stavke formule moramo smanjiti što je moguće više kako bi #DoziviHmelj experience bio što bolji.
Kisik smo minimalizirali punjenjem u limenke jer su poklopci zavareni i nema mogućnosti ulaska zraka/kisika u nju. Boca će uvijek imati taj problem oksidacije s čepom i ubijanja svježine piva.
Vrijeme minimaliziramo na način da sva naša #HoppyPortolio piva punimo svježa u limenke/kegove i takva ih plasiramo na tržište - bez ikakve filtracije i pasterizacije. Naravno da i vi tu pomažete na način da skočite do beershopa ili birca i popijete pivo i tako svi lijepo imamo suživot :)
Temperatura je najzajebanija u formuli jer kvari pivo i zato jesmo pobornici hladnog lanca u svim fazama pivskog procesa - od proizvodnje do prodaje. U samom startu sad s limenkama smo odustali od velikog segmenta prodaje, trgovačkih lanaca jer ne želimo da naša piva stoje na polici i sobnoj temperaturi. Limenke se trebaju skladištiti na temperaturama od 2 stupnja do 8 stupnjeva i tako je deklarirano i na limenci. Upravo dok pišem nam gore naši socijalni kanali zbog jednog poslovnog subjekta koji je stavio naše limenke na policu i TAJ SUBJEKT VIŠE NEĆE DRŽATI NAŠA PIVA - NO BEER FOR YOU! Ukoliko i vi vidite naše limenke van frižidera u shopu/bircu, javite nam, jako nam je to bitno.
Da postignemo što veću kontrolu nad gore nabrojanim stavkama, odlučili smo se na suradnju s 3 partnera s kojima radimo već duže vremena i znamo da će maksimalno provoditi našu filozofiju hladnog lanca.
Ostale prednosti limenke
Iznad smo spomenuli po nama najbitniju prednost limenke, a to je nemogućnost oksidacije radi zavarenog poklopca. Od ostalih bitnijh stvari koje treba napomenuti u ovom članku je sami materijal, tj. aluminij. Limenke su bile na lošem glasu prije jer je pivo dolazilo u kontakt sa samom stjenkom limenke i tako dobivalo metalni okus, ali ti dani su prošlost. Svi proizvođači limenki na svijetu sada koriste u proizvodnji polimerni premaz koji onemogućava doticaj aluminija s pivom. Kroz limenku ne probija svjetlost i ne može doći do skunky flavora koji se zna dogoditi boci kad je izložena sunčevim zrakama. Da sad ne nabrajam sve prednosti, popalio sam ovu odličnu infografiku s Independent beers portala koja navodi apsolutno sve prednosti:
Limenka omogućava najbolje iskustvo za zahmaljena piva, a to potvrđuju i naši uzori kao što su Alchemist iz Vermonta i Cloudwater iz Manchestera. Sva njihova piva idu u limenke, njihove uhmeljene nektare nećete pronaći u bocama. Možda je najbolje da zamislite limenku kao mali keg, tj. kegić, tada će vam sve biti jasno.
Za kraj još da najavim kako će uz APA-u uskoro i ostatak ekipe utonuti u limenku - C4 i novi član core postave F5.