book

Naravno da postoje, a često ti izrazi služe i za definiranje pivskih stilova. Postoji par osnovnih pojmova kojima morate baratati ukoliko želite ući u prvi krug beer geekova:

  1. ABV - alkohol (Alcohol By Volume), koji je rezultat pivske fermentacije! Postotak alkohola je bitna oznaka na svakom pivu, a na temelju tog postotka mi pivari plaćamo i posebni porez na pivo. Neki pivski stilovi zahtjevaju nizak postotak alkohola (npr. sva Session piva, engleski bitteri, češke 10-e...), dok neki pivski stilovi zahtjevi visoki udio alkohola (RIS-ovi, DIPA-e, Tripeli, Doppelbockovi...).
  2. IBU - mjerna jedinica za gorčinu piva, a full naziv glasi INTERNATIONAL BITTERNESS UNIT. Gorčina je uz alkohol najbitnija stavka u pivu, a kao i kod alkohola, ona može biti bitna kod definiranja određenog pivskog stila (npr. često sva sladno orijentirana piva imaju malu gorčinu - škotski aleovi, porteri, belgijski trapisti...), a nekim stilovima je gorčina bitna karakteristika (American IPA-e, Pilsneri, American pale aleovi...). Gorčina u pivu se dobiva od hmelja.
  3. Original Gravity (OG) i Final Gravity (FG) - ta dva izraza predstavljaju jedinice gustoće sladovine. OG se mjeri prije stavljanja sladovine na fermentaciju, dok se FG mjeri nakon fermentacije. Razlika između te dvije vrijednosti služi za definiranje postotka alkohola u pivu.
  4. SRM (Standard Reference Method) - brojčani podatak koji predstavlja boju piva. Što je niži broj, radi se o svijetlijem pivu, a što je veći, radi se o tamnijem pivu.   

Izradu web stranice sufinancirala je Europska unija iz Fonda za regionalni razvoj