6.1% ABV
10 IBU|
In the late summer time he's finally awake.
His hunger is insatiable, after the whole year of rest.
Mindless creature, with one simple goal - to satisfy his hunger with his last breath.
Don't forget to leave few berries outside or the Strangler will CHOKE you to death!
Naš prvi izlet u kisele (eng. Sour) vode je rezultirao pivom naziva The Strangler, tj. Davitelj. Kako craft revolucija traje već nekih 5 godina u Hrvatskoj, smatrali smo da je vrijeme da pustimo i jedan Sour na tržište. Inače smo svi u pivovari veliki obožavatelji kiselica, a u jesen 2018 godine smo konačno i dobili priliku pustiti jednu na scenu. Odlučili smo se na varijantu, ne toliko čestu u kiselim krugovima - tamno kiselo pivo. Odabrali smo pažljivo sladove te formirali laganu Porter bazu koja je bila podloga za kiselinu. Pivo je rađeno Kettle Sour tehnikom, što znači da se ne radi o spontanoj/otvorenoj fermentaciji, već o kontroliranom smanjivanju pH vrijednosti sladovine pomoću čiste Lactobacillus mikrobne kulture. Da uravnotežimo tamne sladove i smanjeni pH (3.8), ubacili smo i velike količine friško cijeđene aronije, tako da se u biti radi o voćnoj kiselici. Aronija se smatra jednom od najzdravijih bobica na svijetu, a glavna osobina joj je velika trpkost. Upravo zbog te trpkosti, aronija ima i neslužbeni naziv chokeberry, a to je bila i uvertira u cijelu priču oko naziva piva. The Strangler ja naša prva voćna kiselica u Dark Sour seriji, koja se oslanja na kombinaciju tamnih sladova i voća. Više detalja oko same proizvodnje te filozofije kiselih piva smo napisali u blog postu, a vama preporučujemo da pivo pijete u 0.3L čaši i pustite ga da se zagrije kako bi aroma došla do izražaja.
Tip | Tamno kiselo pivo s Aronijom |
Hmeljevi | Magnum |
Dostupnost | Sezonski (jesen) |
22.06.2020
Ako mislite da naslov ovog teksta sugerira na pivo koje su zajednički proizvele Zmajska pivovara, Varionica i Nova Runda, moram reći da ste u pravu! Ova pivska kolaboracija dolazi u pravo vrijeme i postoji neka simbolika u zraku. Senjor Kovid nas je...