5.0% ABV
100 IBU|
Kako je moguće da kostur ima škembu?
Hmelj je jedan od 4 osnovna pivska sastojka i većina piva se ne može napraviti bez tog sastojka. Hmelj se najčešće koristi u pivovarama sprešan u peletima ili osušen u šišarkama, ali postoji još jedna opcija korištenja hmelja - kada je friško ubran na hmeljarskoj farmi i stavljen u kuhanje piva unutar 24h od branja. Takav način proizvodnje se zove wet hop / fresh hop (vlažno / svježe hmeljenje). Wet hop pivo pruža najmoćniji i najsiroviji hmeljni užitak. U proizvodnji je teško iskontrolirati dodavanje friškog hmelja i zato je otežana predikcija finalne gorčine u pivu (IBU-a).
Žetva je naša interpretacija Wet hop piva i ona se radi jednom godišnje, točnije onda kada hmeljne zadruge u okolici imaju berbe. Imamo sreće što se u susjedstvu nalazi Slovenija (koja je 4 na svijetu po uzgoju hmelja!) i nije nam problem zapaliti tamo po friški hmelj, a i u Bačkom Petrovcu u Srbiji postoji hmeljna zadruga. Žetva je svake godina drugačija, jer svake godine stavljamo drugi friški hmelj u to pivo. U verziji 2017 godine je korištena slovenska sorta Aurora koja se nekad uzgajala i u Hrvatskoj (u Gregurevcima kod Križevaca), a koji će hmelj biti u budućim verzijama, morat ćete saznati kada dođe vrijeme za novu Žetvu ;)
Definitvno naše najgorče pivo i ako volite gorčinu, trudite se ne fulati izlazak Žetve.
Tip | Svijetlo ale pivo |
Hmeljevi | Ovise o berbi |
Dostupnost | Jednom godišnje (jesen) |
05.12.2024
Uspješno smo završili projekt digitalne transformacije koji je sufinanciran sredstvima Europske unije kroz program VAUČERI ZA DIGITALIZACIJU - Vaučer za dijagnostiku kibernetičke otpornosti. Projekt Implementacija sustava upravljanja informacijskom...